Beržera nikad ne izlazi iz mode

Široka, a sada već tradicionalna tapicarina fotelja visokog naslona, poznatija kao beržera, izdržala je test vremena.  Ona kombinuje udoban osećaj sa klasičnim stilom dizajna i uklopa se u svaki stil uređenja doma. Nastala je u prvoj četvrtini 18. veka, a njeno izvorno značenje na francuskom (bergère) znači pastirica i ljubavnica. Komotna širina  sedalnog dela dobro došla je damama iz visokokog društva da se udobno smeste sa svojim brojnim podsuknjima i krinolinama.  Beržera je ne samo prostrana, već i duboka fotelja, konstruisana tako da obujmi osobu koja na njoj  sedi. Dok izrada nameštaja u novovekovnoj Francuskoj doživljava pun procvat, popularnost beržere konstantno raste, a stari majstori se utrkuju ko će od njih svojim dizajnom i kreativnošću da  fascinira svoje naručioce.

Udobnost i praktičnost

Drvena osnova fotelje izuzetno je stabilna, pravljena najčešće od bukve ili hrasta, dok je punjenje sedalnog dela bilo meko i ispunjeno guščijim perjem. Rukonasloni su tapacirani i spojeni sa sedištem i naslonom za leđa, koji je izvorno bio zaobljen. Presvlačene klasičnim mebl štofom, odavale su utisak izvesne formalnosti, ali i hedonizma. Krilni delovi koji zatvaraju beržeru bili su osmišljeni sa razlogom – da obuhvate deo u kome se nalaze glava i torzo, kako bi pružili adekvatnu zaštitu od promaje i ograničili toplotu koja se širila iz kamina u prostoriji gde se sedelo.

Promene

Tokom vremena, izgled beržere se menjao i prilagođavao potrebama ljudi. Pored stepena zaobljenosti naslona, koji je postajao sve ravnijih linija, menjala se i njegova visina. Za dodatnu udobnost, dodavani su i postranični nasloni za glavu. Fotelja je često uparivana sa pomoćnim stočićem za pisanje, ili odgovarajućom tapaciranom stoličicom za noge – tabureom.

 

U stilskom enterijeru

U klasičnim salonima beržera je i danas rado viđen gost. U trpezariji u čelu klasičnog stola kao glavni akter, ili u kutku pored manje stola, stvara intimni kutak za čitanje. U radnoj sobi ili u biblioteci, mesto za beržeru je uvek rezervisano. Ne treba zaobići ni spavću sobu, u kojoj se lagana, svilena haljina lenjo spušta sa njenog rukonaslona, asocirajući na odmor, uživanje i raskoš. Beržere se danas prave od otpornih materijala,  te se lako mogu obreti i van granica stana, u bašti ili na terasi. Lako se uklapaju sa ostatkom tapaciranog nameštaja u prostoriji slažući se sa dezenom mebla, ili sa bojom zavesa i draperija, unoseći harmoničnu notu.Beržera je zanimljiv komad nameštaja u svakoj većoj prostoriji. Njena udobnost se povećava kada se ispred doda mekani tabure, idealan da se podignu noge u trenucima odmora i opuštanja.

 

U modernom enterijeru

U modernom enterijeru beržera razbija jednoličnost i monotoniju prostora u koji se lako integriše. Može biti iste boje kao ostatak nameštaja, ili u potpunom kontrastu sa svojim okruženjem dajući mu posebnost i karakter. Moderne beržere su često presvučene u cvetne materijale koji unose dašak vedrine i sofisticiranosti, a i lako se održavaju. Mešavina postava, naslona i sedišta u ustoj boji ili leđa fotelje kreiranih u cvetnim i prtugastim obrascima, njihov dizajn ističu još više. Ovakve fotelje mogu biti postavljene bilo gde, od dnevnog boravka,  kancelarije, preko spavaće sobe do trpezarije i niše za čitanje. Unikatni i kreativni oblici i linije, metalni nogari, odvažne postave, ili čak veštačko krzno i  veseli jastuci, ručno ofarbana leđa i sedišta, nepresušan su izvor inspiracija i ideja.

Leave a reply

Your email address will not be published.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.